Hvordan forbereder du deg til å ta imot gen z- arbeidstakerne?
Den nyeste generasjonen, Gen Z, er i ferd med å innta arbeidsmarkedet for fullt. Vi gir deg tips om hvordan bedriften kan rekruttere, beholde og motivere denne generasjonen av arbeidstakere.
Tilbakemelding og anerkjennelse
For denne nye generasjonen arbeidstakere er det viktig med regelmessige tilbakemeldinger. De vil gjerne vite hvordan de presterer, fordi de ønsker å utvikle seg som arbeidstakere. Gi gjerne tilbakemeldinger hyppig i starten, i stedet for å samle opp alt til en årlig medarbeidersamtale. Dette er bra for deg som arbeidsgiver, men ikke minst for arbeidstakeren som får tilbakemelding.Husk å anerkjenne gode prestasjoner som din arbeidstaker gjør, både store og små. Ikke bare legg vekt på i tilbakemeldingene på hva som kan forbedres, men også på hva den enkelte gjør bra. Dette vil skape motivasjon for arbeidstakeren din. Når det passer seg kan du gjerne gi ros når flere er til stede.
Tydelige krav og forventninger
For å lykkes med å integrere Gen Z- arbeidstakere, er det avgjørende at bedriften kommuniserer godt om klare forventninger og krav. Det er viktig med forutsigbarhet og struktur i arbeidet. Tydelighet rundt mål, roller og ansvarsområder kan hjelpe dem med å jobbe selvstendig og effektivt. Med tydelige forventninger og krav, reduseres usikkerheten som kan oppstå i starten av en ny jobb. Samtidig blir det enklere å gi konstruktive tilbakemeldinger, fordi man har en enighet om hva som forventes. Dette vil fremme en kultur preget av tillit.
Fleksible karrieremuligheter
Mange i denne generasjonen er opptatt av både personlig og profesjonell utvikling. Dette er en generasjon som søker etter arbeidsplasser som gir dem muligheten til å prøve ulike roller og utvikle ferdigheter på tvers av avdelinger. Derfor bør arbeidsgivere tilby fleksible karriereveier og muligheter for intern mobilitet. Dersom du gir dem utviklingsmuligheter, og viser frem karrieremulighetene internt, øker også sjansene for at de blir værende i jobben lenger.
Gen Z-arbeidstakere ønsker også frihet til å utforske egne interesser og prosjekter uten at det går på bekostning av deres arbeidsforhold. Det er derfor viktig at arbeidsgivere er åpne for at ansatte, spesielt innen kreative og entreprenør felt, kan ha sideprosjekter eller drive en virksomhet ved siden av. Det kan for eksempel være å støtte en ansatt sitt ønske om å være gründer på fritiden, uten at dette skaper konflikt i bedriften. Dette gir Gen Z følelsen av at de ikke bare er “låst” i én rolle, men at de har flere muligheter til å vokse og utvikle seg.
Etter- og videreutdanning
Det er ikke bare viktig for Gen Z at man får utforske egne interesser og muligheten til å prøve nye roller, men de ser også på videreutdanning som en naturlig del av karriereutviklingen. De ønsker å være hos arbeidsgivere som ikke bare gir muligheter for å utvikle seg innenfor sitt nåværende arbeidsområde, men også at bedriften tilrettelegger for videreutdanning. Enten det er formelle kurs, nettbaserte program eller støtte for videre høyere utdanning, er dette en generasjon som ønsker å jobbe for selskaper som investerer i deres personlige vekst.
Digital kompetanse
Gen Z er den første generasjonen som har vokst opp med digital teknologi som en naturlig del av hverdagen. Gjennom studier, sosiale medier og daglig bruk av digitale verktøy, har de utviklet en høy digital kompetanse, selv om de kanskje ikke nødvendigvis spesifikt oppgir det i en jobbsøknad. Dette kan være en stor fordel for bedriften din. Gen Z er vant til å bruke teknologi på en intuitiv måte, og de forventer at arbeidsgivere bruker moderne løsninger som effektiviserer arbeidsprosesser. Det vil derfor være en fordel at bedriftene investerer i oppdatert teknologi og digitale plattformer som gjør det enklere å organisere og utføre arbeidsoppgaver. Samtidig er det viktig å tilby opplæring i nye systemer, slik at de føler seg trygg i jobben fra første dag.
Fleksibilitet og work-life balance
For mange vil balansen mellom jobb og fritid være helt avgjørende. Dette er en generasjon som verdsetter fleksibilitet i arbeidsdagens struktur og mulighet til å jobbe på en måte som passer livsstilen deres. Arbeid er definitivt viktig for dem, men for at de skal trives må de også ha tid til sine personlige interesser. En arbeidstaker som har et godt liv utenfor jobb, vil også være en bedre arbeidstaker på jobb. Vær tydelig og ærlig fra starten om hva dere forventer av en arbeidstaker. Ikke selg det inn at bedriften er opptatt av work-life balance dersom dere egentlig helst vil ha noen som alltid er pålogget. Som arbeidsgiver er det viktig at man skaper en kultur hvor trivsel og mental helse står høyt på agendaen. Det kan også være lurt å tilby fleksible arbeidstider, mulighet for trening i arbeidstiden og bruk av hjemmekontor.
Inkluderende kultur
Inkludering på jobben er ikke bare et ønske, men en forventing. De ønsker å være en del av et arbeidsmiljø hvor ulike verdier og perspektiver aksepteres og verdsettes. Husk at hva som oppleves som akseptabel språkbruk og oppførsel kan endre seg mye over noen tiår. Dersom bedriften har arbeidstakere fra mange ulike generasjoner, kan det være nyttig å ta noen felles runder på hvordan man kan få et inkluderende arbeidsmiljø for alle aldre. Arranger sosiale arrangementer for de ansatte, og følg gjerne opp invitasjonen muntlig for at den nyansatte skal kjenne at hen er ekstra velkommen. Gode sosiale relasjoner er viktig for å hindre utbrenthet.
Psykisk helse og trivsel
Denne generasjonen er mer åpen om psykiske helseutfordringer enn tidligere generasjoner, og de setter stor pris på arbeidsplasser som forstår, tilrettelegger og støtter deres behov for å ivareta deres psykiske helse. Arbeidsgivere bør derfor skape et miljø hvor ansatte kan søke hjelp ved behov, enten det handler om utbrenthet, stressmestring eller andre psykiske utfordringer. Eksempler på dette kan være tilgang til bedriftshelsetjeneste, fleksible arbeidstider for å håndtere personlige utfordringer eller åpen dialog om psykisk helse. En arbeidsplass som aktivt fremmer trivsel, vil være mer attraktiv for Gen Z-arbeidstakere, som i økende grad prioriterer arbeidsmiljøet som en viktig faktor i sine karrierevalg.
Samfunnsansvar
Gen Z er bevisste på samfunnsansvar, og de ønsker å jobbe for organisasjoner som deler deres verdier. De vurderer ofte selskapets etikk og bærekraft før de tar beslutninger om hvor de vil jobbe. Det er viktig at arbeidsgivere kommuniserer sine verdier og praktiserer tydelig, både i rekrutteringsprosessen og i den daglige driften. Enten det handler om miljøvennlige tiltak, samfunnsengasjement eller et sterkt fokus på mangfold og likestilling, er Gen Z en generasjon som ønsker å jobbe for arbeidsgivere som har et tydelig etisk kompass. De ser på selskaper som tar ansvar for sin påvirkning på samfunnet og miljøet, og foretrekker arbeidsgivere som har konkrete tiltak på plass for å gjøre en forskjell for andre.
Samtidig lar Gen Z seg ikke lure av generelle fraser om inkludering og bærekraft. De forventer at bedriften er ærlig om hvilke utfordringer de har, og viser frem hvilke tiltak bedriften gjør for å bedre situasjonen.