Informasjonskapsler

Denne siden bruker informasjonskapsler som trenger godkjenning.

Gå direkte til innhold
Karrierekatapult

Hva kan du forvente som ny arbeidstaker?

Her er noen av de viktigste tingene du bør være forberedt på når du går inn i arbeidslivet.

Å gå fra studietid til arbeidsliv er en stor overgang fylt med spenning og litt usikkerhet. Plutselig er du ikke lengre student, men arbeidstaker – med nye roller, krav og forventinger.  Mange lurer på hvordan den nye arbeidshverdagen vil se ut eller hvilke forventninger som vil bli stilt. Her er noen av de viktigste tingene du bør være forberedt på når du går inn i arbeidslivet.

En ny rytme i hverdagen

Som student har du kanskje vært vant til fleksible timeplaner, mulighet til å strukturere egen hverdag og mye selvstendig arbeid. I arbeidslivet har de fleste en fast arbeidstid, og du må venne deg til å dra på jobb til et bestemt tidspunkt. Dette kan kanskje være utfordrende for deg i starten, men etter hvert blir denne forutsigbarheten noe mange setter pris på.

Ansvar og støtte 

Som ny i arbeidslivet vil du oppleve at det stilles krav til deg.  Du kommer til å få ansvar for oppgaver eller prosjekter som faktisk betyr noe og er viktig for bedriften du jobber for. Dette kan føles skremmende i starten, men det er viktig å huske at ingen forventer at du skal kunne alt i starten og alle vet hvordan det er å være ny i jobben. Ikke vær redd for å stille spørsmål. Spør heller en gang for mye enn en gang for lite. Dette viser bare at du er engasjert og er villig til å lære. Husk også at du har krav og rett på opplæring. Enkelte arbeidsgivere har en mentorordning, der en erfaren ansatt vil hjelpe deg med faglige og praktiske utfordringer i oppstartsfasen.

Kultur på arbeidsplassen

Hver arbeidsplass har sin egen kultur med både skrevne og uskrevne regler. Det kan være alt i fra hvordan man kommuniserer med hverandre, til når man spiser lunsj. Noen bedrifter har mer formell tone, mens andre har en mer avslappet omgangsform. Det kan ta litt tid å finne ut av hvordan kulturen er på din nye arbeidsplass. Observer hva de andre kollegaene dine gjør, og spør gjerne hvis du lurer på noe.

For å bli inkludert kan det være lurt å prøve å tilpasse seg kulturen på arbeidsplassen, for eksempel ved å ta lunsj samtidig med dine kollegaer. På den andre siden skal du ikke gå på tvers av egne prinsipper, og ikke godta en uakseptabel kommunikasjonsform.

Bli kjent med kollegaene dine

Noe av det beste med å begynne i ny jobb er alle de nye menneskene du møter. Sannsynligvis vil du inngå i et team på den nye arbeidsplassen, og dine kollegaer vil bli viktige støttespillere. De vil hjelpe deg med alt fra prosjekter til å komme inn i bedriftenes normer.

Ta initiativ til å bli kjent med kollegaene dine. Vær nysgjerrig og by litt på deg selv, de fleste synes det er hyggelig å snakke litt om bare andre ting enn faglige ting på jobben. Delta på de sosiale arrangementene arbeidsplassen din arrangerer, eller kanskje du kan invitere noen med på en kaffe etter jobb. Gode relasjoner med kollegaene dine vil gjøre overgangen til arbeidslivet litt enklere.

Sett dine grenser 

I starten kan det være lett for å bli overivrig og jobbe lange dager, spesielt hvis du vil imponere den nye arbeidsplassen. Det er viktig å huske på at balanse mellom jobb og fritid er viktig for å unngå å bli utbrent. Sett tydelige grenser for når du er på jobb og når du er avkoblet. Et godt liv utenfor jobb gjør at du blir en bedre arbeidstaker og yter bedre når du er på jobb.

Arbeidslivet gir deg mange muligheter, men også utfordringer. Husk at ingen forventer at du skal være perfekt fra første dag. Det viktigste er at du viser at du er engasjert, villig til å lære og bidrar til arbeidsplassen. Lykke til!